VAŠ popotniški blog: Severni Ciper

Družina Mišič, po domače Miškoti, smo se letos na poletne počitnice odpravili na Severni Ciper. Prvi stavek, ki smo ga slišali, ko smo pripotovali na letališče Ercan je bil: "Nujni opravki na Cipru nikoli niso tako nujni, da jih ne bi mogli opraviti jutri." Miškoti smo se na Severnem Cipru zaljubili v 3 stvari: oči Boštjan v preliv z granatnimi jabolki, mami Nena v pravo turško kavo, petletni Maks pa v njihovo turkizno morje in osličke, ki se nikakor niso naveličali hranjena in božanja. :)

Turkizno morje, želve, turška kava, dobra hrana - Miškote je Severni Ciper navdušil.Turkizno morje, želve, turška kava, dobra hrana - Miškote je Severni Ciper navdušil.

Prebivalci na Severnem Cipru (večinoma Turki, kajti Severni Ciper je pod vladavino Turkov) so izjemno prijazni, ustrežljivi in te nikakor ne pustijo čakati. V njihove sladice se zaljubiš na prvi pogled, ko spiješ prvo turško kavo, pa tako ali tako misliš, da si v nebesih. :) Ampak pozor, turške kave nikoli ne postrežejo z mlekom (ko sem to storila v slaščičarni Petek v Famagusti, me je natakar samo čudno pogledal) in vedno jo skuhajo samo za 1 osebo.

Na Severni Ciper smo odpotovali za 8 dni, v prepričanju, da bodo temperature osvežujoče, prav tako sredozemsko morje. Prva velika zmota, kajti vseskozi nas je spremljal pravi vročinski val, z ogromno vlage v zraku (povprečna temperatura je bila 39, v Nikoziji smo doživeli rekordnih 43). "Mazali" smo se seveda kot nori in odlična naravna krema Aloedermal, nas je pridno ščitila pred ressss močnim soncem. Prvič smo bili deležni občutka, da ko se greš "osvežit" v morje, prideš ven še bolj vroč in poten. NORO :) Dobro stran pa je, da ne srečaš niti enega komarja, tako da smo naravno pršilo Zanzi lahko cel teden pustili v kovčku.

Že v prvih dneh pa nas je navdušila njihova hrana, saj imajo Ciprčani v svoji kuhinji ogromno mesa, zelenjave, feta sira, raznih oreščkov, božanskih prelivov (navdušil nas je preliv z granatnim jabolkom) in super začimb ter zelišč. Ciprska kuhinja je prvotno mediteranska in je zelo podobna grški kuhinji z veliko uporabljanja olivnega olja.

Ciper je najbolj suh in vroč mediteranski otok, zato sončna krema in očala pridejo še kako prav.Ciper je najbolj suh in vroč mediteranski otok, zato sončna krema in očala pridejo še kako prav.

STE VEDELI?

  • da Severni Ciper ni del Evropske Unije in da je v to sredozemsko državo možen le vstop s potnim listom?

Miškoti tega nismo vedeli, zato je imel najmlajši član Maks pri vkrcanju na letalu, verjetno najbolj svež potni list, narejen manj kot 48 ur pred odhodom.

  • da je prestolnica Severnega Cipra Nikozija, ki je prav tako prestolnica Južnega Cipra, ločena s petimi mejnimi prehodi?

​​To je namreč edino mesto na svetu, ki ga še vedno deli meja, med turškim in grškim delom. Mesto nas je navdušilo, vsi trije smo prečkali mejo, prej pa smo na turški strani vstopili v mošejo, na grški strani pa obiskali pravoslavno cerkev. Grški del (del EU) je tudi veliko bolj urejen kot turški, a po eni strani "skomercializiran" z Mcdonaldsom in Starbucksom. Tega na turški strani seveda ne boste našli, se pa veliko bolj čuti zgodovinski utrip, vse je še bolj v prvinskem stanju in predvsem "raj" za žensko nakupovanje, saj na bazarju lahko kupiš ogromno ponaredkov priznanih blagovnih znamk (npr. Adidas športna ženska majica - 5€).

  • da je najbolj severni del Severnega Cipra, še popolnoma neposeljen in ponuja res prelepe peščene plaže?

Poleg tega na cesti srečaš osle, ki te ne spustijo naprej dokler jih ne podkupiš s korenjem, jabolki ali kruhom. Polotok Krapas nas je najbolj navdušil in velja za najlepši košček severnega dela otoka, tukaj so svoje zatočišče našle želve Caretta caretta, ki veljajo za zaščiteno živalsko vrsto. Še prej smo obiskali oljarno, kjer se dela odlično olivno olje. Ustavili smo se pa tudi v vasici Dipkarpaz, ki je eden od krajev, kjer grški in turški Ciprčani živijo v sožitju. Zanimivost je pa bila ta, da so se turški otroci kljub počitnicam, na pamet učili Koran. Obiskali smo še samostan apostola Andreja, ki stoji na skali, izpod katere naj bi izvirala sveta voda.

Severni Ciper je nekaj posebnega, z zelo prijaznimi domačini, zmernimi cenami in na trenutke se ti zazdi, kot, da se je njihov čas ustavil. Ali kot je rekel najmlajši Miško Maks: "Mami jaz bi šel takoj nazaj na Ciper." :)

Pa še dežnik in dolga oblačila boste lahko pustili doma, saj je Ciper najbolj suh in vroč mediteranski otok, ki ima 340 sončnih dni v letu. :)

Miškoti so se na Severnem Cipru zaljubili v 3 stvari: v preliv z granatnimi jabolki, v pravo turško kavo, najmlajši član pa v njihovo turkizno morje in osličke.Miškoti so se na Severnem Cipru zaljubili v 3 stvari: v preliv z granatnimi jabolki, v pravo turško kavo, najmlajši član pa v njihovo turkizno morje in osličke.

Hitri kontakt

040 711 743