MENU
Košarica Lokalna ponudba Izdelki Vzmetnice

Hujšanje s pomočjo bloga? Deluje!

Danes predstavljamo zgodbo mlade novinarke Slovenskih novic Maje Kepic, ki se je odločila, da svoje življenje spremeni s pomočjo spletnega dnevnika – bloga. Čeprav je ta odločitev v njenem zasebnem življenju povzročila pravi vihar, je ne obžaluje. Sploh zato, ker – deluje!

Že prejšnji teden smo pisali o tem, da marsikdo težko najde motivacijo za to, da se spravi v pogon. Tudi naši kandidati vsi po vrsti priznavajo, da bi danes verjetno še vedno lenarili, če ne bi dobili priložnosti v naši akciji Privoščite.si Hujšanje. Da bi morda k temu spodbudili tudi vas, je tule zgodba Maje Kepic, ki je v začetku letošnjega januarja začela pisati blog z naslovom »365 DNI - 365 NEZAMUJENIH PRILOŽNOSTI (za zdravo življenje) Vsak dan objavi nov zapis, vsebina oz. tema se stalno spreminja, rdeča nit pa je vedno trening - tek, pohod na hrib, fitnes, sprehod... Maja Kepic je novinarka Slovenskih novicMaja Kepic je novinarka Slovenskih novic

Maja, kaj te je streznilo, pripeljalo do tega, da moraš na sebi nekaj spremeniti?

Čeprav sem blog odprla v začetku januarja, vedno poudarjam, da to ni bila novoletna zaobljuba. Preprosto zgodilo se je. Po malo in po malo se je dolgo nabiralo v meni, nato pa je v nekem trenutku počilo in rekla sem si: Dovolj je, naredi zdaj ali pa ne boš nikoli! Približno pol ure kasneje, ko se mi je zgodil ta preblisk, je bil objavljen prvi zapis.

Zakaj si se odločila, da se v pogon spraviš s pomočjo bloga?

Čisto iskreno sem navdih dobila v hollywoodskem filmu Julie & Julia, kjer se glavna junakinja odloči, da bo 365 dni kuhala po receptu svoje kuharske vzornice. Tisto dopoldne sem povsem slučajno gledala ta film in takrat me je spreletelo, da bi se tudi jaz lahko lotila takšnega projekta. Čeprav rada kuham, sem večji izziv zase našla v gibanju, ker verjamem, da je prav telovadba in s tem povezan način življenja tisto, kar človeku najbolj pomaga tudi pri psihičnem počutju. Če povzamem: blog sem odprla zato, da bi pri tem vztrajala. Zato sem ga odprla tudi pod pravim imenom in ne pod psevdonimom. Ker če nihče ne bi vedel za to, bi lahko kadarkoli odnehala, zdaj pa imam neke vrste obvezo do svojih bralcev, da vztrajam. Seveda v prvi vrsti delam to zase, ampak jaz rabim, da me nekdo (ali nekaj) vseskozi brca v rit. Večkrat se pohecam, da so bralci mojega bloga moj najboljši osebni trener.

Kakšne spremembe opažaš po več kot 100 dneh bloga? Koliko kilogramov si že izgubila?

Predvsem opažam, da se mi v življenju kar naenkrat veliko dogaja. Ugotovila sem, da je precej bolj udobno, če človek pomiluje sam sebe in svoje probleme, namesto da kaj ukrene in se s tem sooči. A ko se enkrat odloči za to drugo, težjo pot, je občutek res dober. Za nerganje mi preprosto zmanjkuje časa, seveda pa je tudi izguba dobrih desetih kilogramov pripomogla k temu, da se v svoji koži počutim že precej bolje kot na začetku.

Si bolj napredovala psihično ali fizično?

Oboje se izjemno povezuje. Težko bi se odločila samo za eno področje. Bi pa dodala, da se rast po enem letu – toliko časa bo namreč trajal ta moj projekt – zagotovo ne bo končala. Če telo želiš obdržati v kondiciji, je treba redno migati. Podobno je s psiho: človek mora pustiti, da se ga stvari dotaknejo in si dovoliti, da se uči. Ne en mesec ali eno leto ali eno desetletje. Ampak celo življenje.

Kako so tvojo odločitev sprejeli najbližji, kakšne odzive dobivaš od ljudi?

Z odzivi okolice se še vedno soočam in ni mi vedno lahko. Od mojih najbližjih so številni to moje početje sprejeli, so se pa našli tudi takšni, ki se jim zdim predrzna ali celo bizarna. Najbolj boli, kadar ti to dajo vedeti ljudje, ki jih imaš najraje. Ampak tudi to sem sprejela kot izziv in na nek način so me prav takšne izjave še bolj utrdile v prepričanju, da to hočem izpeljati do konca. Ker jim želim dokazati, da v to, kar delam, res verjamem. A, kot pravim, ni vedno lahko. Pridejo dnevi, ko bi kar obupala. Takrat ponavadi odprem prijazna sporočilca mojih rednih bralcev, ki me spodbujajo in v meni najdejo navdih in motivacijo. A toliko kot sem jaz navdih in motivacija njim, so tudi oni meni.

Kaj sporočaš tistim, ki še iščejo motivacijo za to, da svoje življenje obrnejo na glavo in začnejo res delati na sebi?

Da nikoli ni prepozno. In da se je samo treba odločiti in potem pri tem vztrajati. Na kakšen način, je stvar posameznika. A ko se zgodi ta trenutek, da vam res prekipi, ne odlašajte: storite to takoj, lotite se tega zdaj! Spremembe se potem zgodijo same od sebe.

Bi si radi privoščili več za manj denarja? Prijavite se na enovice!