MENU
Košarica Lokalna ponudba Izdelki Vzmetnice

POMAGAJMO LIZI do samostojnih korakov in ji uresničimo njeno največjo željo

Veste, kaj si 3-letna Liza najbolj želi za Božička? Izključno in samo SHODITI. Kar je za večino otrok in staršev samoumevno, je za Lizo trenutno nedosegljivo. Simpatična 3 - letnica ima celebralno paralizo in njena največja želja je shoditi! Pomagajmo ji po svojih najboljših močeh, prispevajmo svoj delež in s skupnimi močmi omogočimo Lizi narediti prve korake! Darujete lahko 1€ ali poljuben znesek (spremenite količino pri ponudbi) TUKAJ.

V nadaljevanju spoznajte prisrčno Lizo, ki ji ob strani stojijo starši, ki tako visokega zneska za samoplačniške terapije (ki ji dejansko pomagajo) ne zmorejo in njeni sovrstniki v vrtcu (in zbirajo zamaške zanjo), dajmo ji še mi!

Mali sonček LizaMali sonček Liza

»Liza ima rada vse, kar imajo radi običajni otroci, od gledanja risank, opazovanja in druženja z živalmi, teka in plesa,« omeni mamica Lucija. »Liza obiskuje povsem običajen vrtec (skupino Zajčki), saj je normalno mentalno razvita, prav zaradi spodbude drugih otrok je napredovala še hitreje, kot bi sicer. Hitro je osvojila govor, zelo spretna je z roko, razumljivo je, da bi rada tekla in plesala z drugimi otroki, zaradi česar je seveda kdaj pa kdaj žalostna, a jo vzgojiteljici Jelka in Tina (iz otroškega vrtca v Domžalah op.) ter spremljevalec Žiga znajo vključiti.« In še, kot pripominja Lizin oče Primož: »Zelo je dojemljiva, zapomni si vse, še preveč.« VIDEO, Liza in skupina Zajčki, si lahko pogledate čisto spodaj!

Liza in skupina ZajčkiLiza in skupina Zajčki

Kakšni so dnevi Lize in njenih staršev, Lucije in Primoža Lavreta? »Pri nas so skoraj vsi dnevi naporni, prosti smo le ob vikendih,« pove Lizin oče Primož. Lizi je treba posvetiti veliko časa, med drugim je za dobro sproščenost mišic potrebna masaža celotnega telesa, ki ga običajno opravi mamica Lucija. Že ob sedmi uri zjutraj se med tednom začne obvezna terapija v zdravstvenem domu: »Razumljivo je, da je včasih malce trmasta, tudi navihana, če je le mogoče, poskuša nekoliko po svoje. Vaje so naporne, a se ji terapevti znajo približati na drugačen način.«

Liza in njena terapevtka JanaLiza in njena terapevtka Jana

Ob tedenskih terapijah v zdravstvenem domu so za Lizino spodbudo pri gibanju pomembne tudi tedenske hipoterapije v Ciriusu Kamnik. Polurna terapija ob spremstvu terapevtke znaša 32 evrov: »Po terapiji ima zelo sproščeno celo telo in desno rokico. Jahanje brez sedla pripomore k pravilni drži telesa, obenem delajo vse telesne mišice. Učinki terapije so nekajdnevni in prav zato je pomembno, da jo obiskuje vsak teden.« In kaj je lahko lepšega, kadar terapija ni zgolj nadležna obveznost, pač pa tudi v svojevrstno veselje! Liza ima namreč zelo rada konje, najbolj seveda »njeno« Ajšo in »njenega« Pika.

Liza na terapijah s konjiLiza na terapijah s konji

Ker Liza ne zmore vseh opravil, ji v vrtcu pomaga njen spremljevalec Žiga, in ker dobro ve, kaj vse je dobro za Lizin napredek, je tudi predlagal zbiranje zamaškov za vse nujno potrebne redne in intenzivne terapije. Med njimi je posebna in samoplačniška intenzivna terapija THERASUIT. To so najprej preizkusili na ameriških astronavtih, ki so se morali ponovno učiti hoje ob vrnitvi na Zemljo. Cena posamezne terapije, ki se mora izvajati trikrat letno po tri tedne, znaša okoli 1.400 evrov za posamezno, torej kar 4.200 evrov letno. Namenjena je vajam za krepitev posameznih mišic in preprečitvi skrajšave mišic, dosedanji uspehi s to terapijo pa so seveda izjemni. Staršem je seveda težko, če morajo Lizi odreči dodatne učinkovite terapije, ki jasno kažejo pot do edinega cilja: SHODITI. Zato smo jim na pomoč priskočili mi v sodelovanju s Fundacijo Vila Galja in z vsemi vami, ki nas spremljate. Darujete lahko 1€ ali več TUKAJ.

Liza na intenzivnih terapijah THERASUITLiza na intenzivnih terapijah THERASUIT

Poleg izjemno pomembnih terapij Lizina starša razmišljata tudi o dodatnih in za zdaj že uspešnih metodah zdravljenja v ZDA, kamor je bilo na priporočilo Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS Soča napotenih nekaj slovenskih otrok s podobno diagnozo, kot jo ima Liza. Gre za nevrokirurško tehniko, selektivno dorzalno rizotomijo (SDR), ki se uporablja za blaženje spastičnosti (povečanega mišičnega tonusa) na spodnjih udih, za izboljšanje funkcionalnosti in izboljšanje hoje pri tistih, ki še imajo ohranjene nekaj mobilnosti, kot sta plazenje ali hoja; slednje je prisotno prav pri Lizi.

Ko Liza torej sprašuje, ali bo kdaj hodila, ji starša seveda za zdaj ne moreta odgovoriti, a upanje je veliko.

POMAGAJMO JI in omogočimo mali Lizi brezskrbno prihodnost, sproščeno igranje s prijatelji in uresničitev njene velike želje! DARUJTE TUKAJ!

Terapije so samoplačniške in starša sama ne zmoreta tako visokega stroška. V vrtcu, kamor hodi, zanjo zbirajo zamaške, mi pa bomo z vašo pomočjo prek Fundacije Vila Galja zbrali dodatna finančna sredstva, ki bodo staršem v veselje in olajšanje ter Lizi v veliko pomoč do prvih samostojnih korakov. HVALA, ker pomagate!

Naše podjetje bo vsa vsa zbrana sredstva prek Fundacije Vila Galja v celoti podarilo za LIZO, fundacija Vila Galja pa bo iz lastnega računa prav tako prispevala del sredstev za njene terapije.

HVALA VSEM, KI BOSTE POMAGALI IN S TEM LIZI OMOGOČILI ČIMPREJŠNJE PRVE KORAKE! Darujete lahko TUKAJ. Poglejte, kako dobro se Liza počuti v svoji skupini v vrtcu, a vseeno nekaj manjka....tako rada bi stekla za njimi in z njimi :)

Bi si radi privoščili več za manj denarja? Prijavite se na enovice!