CALL MENU
Prijava TOP PONUDBE Turizem Razvajanje & wellness Prosti čas Storitve E-zdravje E-popusti Novice

Naj holesterol ne postane vaš sovražnik

Povišan holesterol je ena tistih zdravstvenih težav, ki nas nase prav nič ne opozori. Če posameznik ve, da ima povišane vrednosti holesterola, je to nedvomno zaradi tega, ker ga je na to opozoril zdravnik. Po eni strani je seveda dobro, da povišan holesterol ne boli in ne povzroča kakšnih drugih težav, ki bi nas nanj opozorile. Hkrati pa ravno to dejstvo predstavlja veliko težavo, saj si je zelo težko dopovedati, da smo v resni nevarnosti in na hitri cesti do infarkta ali česa podobnega, ko pa se vendar počutimo čisto dobro. Zaradi tega nas niti ne preseneča dejstvo, da v zdravniških krogih povišanemu holesterolu v krvi pravijo kar tihi ubijalec. A potrebno se je zavedati, da je tihi le do trenutka, dokler ne izvemo, da ga imamo v telesu preveč. Potem je na nas, da primerno ukrepamo.

Zakaj je hrana pri zniževanju holesterola drugotnega pomena?
Čeprav ima ogromno ljudi povišan holesterol, so najpomembnejše rešitve, kako lahko slednjega znižamo do meje normale, še vedno prepogosta neznanka. Sintetični statini, ki jih v takšnih primerih predpisujejo zdravniki, namreč niso edina možna pot iz zdravstvene zagate. Kajpak tudi zgolj sprememba prehranjevalnih navad ne more povsem odpraviti nastalega alarmantnega stanja. Še več, prepričanje, da je naša prehrana glavni razlog za povišanje holesterola in da lahko samo s spremembo prehrane holesterol ponovno uravnamo, je eno najbolj zmotnih in zavajajočih, kar jih obstaja. Prehrana sicer ima določen vpliv na vrednosti holesterola v krvi, a še zdaleč ne tolikšnega, kot nas prepričujejo nekateri.

Ali kot pojasnjuje Sandi Bitenc, specialist za funkcionalno medicino: „S hrano ne morete zaužiti toliko holesterola, kot ga lahko proizvede vaše telo. Velike večine holesterola iz hrane niti ne absorbirate in regulacija v krvi je odvisna od endogene proizvodnje. Če jemo več holesterola, ga bo telo proizvedlo manj in če ga pojemo manj, ga bo proizvedlo več. Zato večina ljudi tudi ne dosega trajnega učinka, kadar skuša znižati previsok holesterol z njegovim omejevanjem v prehrani. Sestava makrohranil z nekaj izjemami ni bistven dejavnik tveganja, kar potrjujejo tudi opazovanja tradicionalnih kultur, ki živijo skorajda brez srčno-žilnih bolezni, njihov vnos maščob in ogljikovih hidratov pa se močno razlikuje. Na primer, Inuiti na Arktiki pojedo skoraj 90 odstotkov kalorij iz maščobe, na drugi strani pa Kitavanci pojedo preko 70 odstotkov kalorij iz ogljikovih hidratov. In oboji živijo skoraj brez srčnih bolezni.“

Bitenc še poudarja, da človek za svoje zdravje, ne samo za zdrav holesterol, vseeno potrebuje hrano, ki je bogata s hranili. „Veliko boste naredili za svoje zdravje, če se boste izognili procesirani hrani. In še več, če boste vsakodnevno aktivni in v gibanju“ svetuje.

Ampak, kako si še pomagati pri povišanem holesterolu, če prehrana ni dovolj, z zdravili na recept pa tvegamo toliko stranskih učinkov?

Statini iz narave.
Statini v medicini veljajo za najbolj učinkovita zdravila za zdravljenje hiperholesterolemije, predvsem zvišanih vrednosti škodljivega holesterola LDL, znižujejo pa tudi vrednosti plazemskih trigliceridov. Dokazano je, da izboljšujejo prožnost žil, delujejo protivnetno in antioksidativno ter uravnotežijo strjevanje krvi. Pri tem so uspešni tako sintetični, kot biostatini, a z eno pomembno razliko.

Biostatini, ki se jih pridobiva iz naravnih virov, veljajo za bistveno bolj varne. Učinkovitost in varnost biostatinov so dokazali tudi v italijanski opazovalni študiji, ki jo je opravil dr. Fabio Firenzuoli, direktor Centra naravne medicine v bolnišnici S. Giuseppe v Eboliju. Tam so v 18 mesecev trajajoči študiji preverjali varnost in učinkovitost naravnega medicinskega pripomočka biostatine pri zniževanju holesterola. Vanjo je bilo vključenih 400 pacientov s povišanim holesterolom in z nizko toleranco ali kontraindikacijo pri uporabi statinov. Za vse paciente v študiji so bili izvedeni zdravniški pregledi, ki so vključevali kontrolo metabolizma lipidov in kontrolo jetrnih encimov na začetku terapije, po treh mesecih, po šestih mesecih, po 12-ih mesecih in po 18-ih mesecih. Rezultati raziskave pa so naravnost navdušujoči.

„Pacienti so po končani terapiji kazali evidentno in občutno znižanje skupnega holesterola za 33,3% in slabega, LDL holesterola za 21,0%. Prav tako tudi občutno povečanje dobrega HDL holesterola za 28,9%, kar velja za pomemben pozitiven prognostični kazalec,“ so strokovnjaki zapisali svoje ugotovitve. Holesterol je torej, znanstveno potrjeno, mogoče znižati na naraven način. Biostatini bodo spretno opravili s tihim ubijalcem, da vam ne bo treba skrbeti, kaj vas čaka jutri.

Povišanega holesterola nimajo samo starejši ljudje.
Prepričanje, da imajo povišan holesterol samo starejši ljudje, je ne samo zmotno, ampak lahko tudi zelo varljivo. Zato vsekakor niso odveč redni pregledi že po 35. letu pri moških in po 45. letu pri ženskah. Tudi če se počutite povsem v redu, tu in tam le obiščite svojega zdravnika. Preventiva je navsezadnje še vedno najboljša naložba v svoje zdravje.
VIR: Z naravo je vse bolj zdravo, februar/marec 2019

Bi si radi privoščili več za manj denarja? Prijavite se na enovice!

Hitri kontakt

040 711 743