MENU
Košarica Lokalna ponudba Izdelki Vzmetnice

Rdeče vino za zdravje

Vpliv rdečega vina na zdravje je deležen številnih raziskav in okroglih miz. Pozitivne učinke vina na naše zdravje so poznali že Egipčani in Rimljani, ki so vino uporabljali kot antiseptik za rane. Kasneje so si z njim pomagali tudi ob pomankanju čiste pitne vode. Žal pa ima vino, tako kot ves alkohol, tudi negativne stranske učinke, kar je v številnih državah vodilo tudi v njegovo prohibicijo. Posledice alkohola v vinu so med drugim okvara jeter, visok krvni pritisk, rak, poškodbe na možganih, kap itd..

Leta 1991 pa so zaradi francoske študije, ki so jo poimenovali tudi Francoski paradoks, o vinu ponovno začeli razmišljati bolj pozitivno. Znanstvenik Serge Renaud je raziskoval zakaj imajo Francozi manj kardiovaskularnih bolezni kot Angleži in Američani, kljub temu, da uživajo enako kalorično hrano. Glavna razlika je bila v zmerni količini rdečega vina, ki ga popijejo v Franciji. Od takrat spet velja, da je uživanje zmernih količin vina ob obroku zdravju neškodljivo in ima lahko celo pozitivne učinke.

Glavni krivec, da ima ravno rdeče vino pozitivne učinke na manj kardiovaskularnih bolezni, se skriva v flavonoidu, resveratrolu. Ta polifenolna spojina velja za najmočnejši antioksidant. Ima številne, zdravju pozitivne učinke, a da bi le to dosegli le s kozarcem rdečega vina je žal nemogoče. Za vse pozitivne učinke, bi morali na dan popiti več litrov rdečega vina, kjer pa bi seveda negativni vplivi alkohola močno premagali pozitivne resveratrola.

Resveratrol je odličen lovilec prostih radikalov v telesu, ki nastanejo ob povečanem naporu ali stresu in nasploh slabem življenjskem slogu. Preprečuje nastanek krvnih strdkov in izboljšuje prožnost naših žil. Nam daje energijo in zaradi delovanja na sirtuin v naših celicah zavira staranje in s staranjem povezane bolezni. Nenazadnje se resveratrol omenja kot ena najboljših molekul za preprečevanje rakastih obolenj. Zato ni čudno, da njegovo jemanje priporoča vse več kardiolog in ostalih strokovnjakov. Kmalu naj bi ga jemali tako pogosto kot Vitamin C.

Bi si radi privoščili več za manj denarja? Prijavite se na enovice!