MENU
Košarica Lokalna ponudba Izdelki Vzmetnice

Revma in bolečine v sklepih ter križu

Revmatične bolezni so z desetimi odstotki drugi najpogostejši razlog za obisk izbranega zdravnika, so najpogostejši razlog za odsotnost z dela in do 60 odstotkov bolnikov se zaradi njih predčasno upokoji. Čimprej je seveda treba ugotoviti, zakaj prihaja do težav oziroma vnetja. Včasih je to na začetku bolezni nemogoče in se šele po daljšem času ugotovi, katero revmatično bolezen ima posameznik. Vnetja so lahko prehodna ali trajajo dlje časa. Pri vnetju je pregled pri revmatologu potreben, predvsem za to, da se začne sklepno vnetje čim preje zdraviti.

Znaki vnetja
Najbolj očitna znaka sklepnega vnetja sta vsekakor sklepna bolečina in sklepna oteklina. Sklepna oteklina lahko nastane zaradi zadebeljene sklepne ovojnice ali prevelike količine tekočine, kar se imenuje sklepni izliv. Pogosto se pojavi tudi okorelost sklepa ali sklepov, ki traja najmanj eno uro. Pogostejša je okorelost zjutraj in v dopoldanskem času. Zaradi vnetja je slabša gibljivost sklepa. V nekaterih primerih je koža nad sklepom toplejša in pordela. Po daljšem času pa lahko pride tudi do deformacije posameznih sklepov. Z zgodnim ugotavljanjem in zdravljenjem lahko uspešno zaviramo sklepno vnetje in preprečimo morebitne nepopravljive spremembe na sklepnih in obsklepnih delih.

Prva pomoč
Pozor. Pri lajšanju bolečin se je najlažje zateči k protibolečinskim zdravilom brez recepta. Žal pa lahko njihova nepravilna raba pripelje do hudih zapletov. Paracetamol na primer lahko poškoduje jetra, nesteroidna protivnetna zdravila lahko škodijo prebavilom, opiati pa poleg neželenih učinkov lahko povzročijo celo odvisnost.

Ko na pomoč priskoči narava
Ravno zaradi tega, so med uporabniki in strokovnjaki vedno bolj zaželeni naravni medicinski pripomočki, ki nimajo stranskih učinkov in delujejo direktno na vzrok bolečine. Dolgoletni razvoj je pokazal, da so taki naravni medicinski pripomočki dokazano učinkovito, tako kot protibolečinska zdravila. Najbolj poznana naravna linija v Sloveniji je linija NODOL. Vsak leto ji zaupa več kot 80.000 posameznikov, ki se sreča z bolečino.

NODOL Ker deluje.

Bi si radi privoščili več za manj denarja? Prijavite se na enovice!