MENU
Košarica Lokalna ponudba Izdelki Vzmetnice

Modna muha ali resnica?

Glede na to, da je v strokovni bazi Pubmed objavljenih več kot 4000 člankov na temo resveratrola in njegovo redno jemanje priporočajo številni kardiologi in drugi strokovnjaki nekaj vsekakor je na tej molekuli. Težko pa bi rekli, da je čudežna, saj se da njene pozitivne učinke tudi zelo praktično razložiti. Poglejmo pet najbolj pogostih trditev in kaj se za njimi skriva v resnici.

Preprečuje srčno žilne bolezni
Drži. Resveratrol je najmočnejši antioksidant in v naših celicah odlično deluje proti prostim radikalom, ki so začetniki številnih vnetnih procesov v našem telesu. Proste radikale, ki nastanejo zaradi stresa, onesnaženja, sevanja, nezdravega življenja, resveratrol nevtralizira ter tako varuje srce in ožilje.

Zavira staranje
Posredno drži. Seveda ne obstaja nobena čudežna tabletka, ki bi preprečila naše staranje. Je pa resveratrol odličen zaveznik, pri ohranjanju zdravega in mladostnega videza. Ohranja naše celice zdrave, jih ščiti pred negativnimi zunanjimi vplivi in poškodovane tudi hitro regenerira. Na ta način prepreči tudi številne težave in bolezni, ki jih prinašajo leta. Resveratrol nas ohranja mladostne zaradi aktivacije proteinov SIRT 1 in PCG 1 v celičnih membranah in mitohondrijih.

Pomaga pri hujšanju
Posredno drži. Direktno zaradi jemanja resveratrola ne bomo shujšali oziroma izgubili odvečne teže. Bo pa resveratrol izboljšal metabolizem ter s tem preprečil nabiranje odvečne maščobe na našem telesu. Prav tako so na Univerzi Perdue potrdili, da celice zaradi boljšega delovanja hitreje porabljajo nakopičeno maščobo v telesu. Pri tem seveda na smemo pozabiti na gibanje in zdravo prehrano.

Znižuje holesterol
Drži. Resveratrol preprečuje oksidacijo holesterola ter s tem nastanek slabega holesterola in njegovo nabiranje na žilnih stenah. Zaradi direktnega delovanja na proteine in mitohondrije v naših celicah tudi spodbuja tvorjenje dobrega holesterola.

Zdravi raka
Ne drži. Kljub temu, da je kar nekaj znakov, da bi resveratrol lahko v prihodnje bil eden pomembnih dejavnikov pri zdravljenju raka, pa študije še niso zadostne, da bi to lahko potrdile. Vsekakor pa resveratrol igra pomembno vlogo pri preprečevanju nastanka raka, saj preprečuje poškodbe našega DNKja, ki so glavni povzročitelj rakavih obolenj.

Kako izbrati pravi resveratrol?
Zaradi pozitivnih učinkov, ki jih resveratrol ima, so se tudi v Sloveniji pojavili številni izdelki, ki vsebujejo resveratrol. Žal so le redki izdelki preverljive kakovosti in imajo GMP standard ter se zaradi potrjene učinkovitosti lahko prodajajo tudi v lekarnah in specializiranih trgovinah. Bodite pozorni, da ima izdelek vsaj 200mg čistega resveratrola, če vsebuje še kakšne druge fenolne spojine je učinek še boljši. Žal se velikokrat izkaže, da nizka cena pomeni tudi nizko kvaliteto. Najslabše je, ko ste izdelek že kupili, ugotovite pa, da vsebuje resveratrola le za vzorec. Raje kot na splet se podajte v najbližjo lekarno in tam vprašajte za nasvet. Zaupajte izdelkom, ki so že nekaj časa na trgu, ne muham enodnevnica, ki s sumljivimi izdelki izkoriščajo učinkovitost drugih izdelkov.

Bi si radi privoščili več za manj denarja? Prijavite se na enovice!