MENU
Košarica Lokalna ponudba Izdelki Vzmetnice

Ste vedeli, da zamaščena jetra ne bolijo?

Da težave z jetri povzroča le pretirano uživanje alkohola, je mit. Alkohol je res velik sovražnik tega dragocenega organa, vendar pa se lahko obolenje pojavi tudi pri tistih, ki alkohola sploh ne pijejo. Glavni krivec za zamaščena jetra je nepravilna prehrana. V kombinaciji s premalo gibanja in dednostjo vodi v tako imenovani metabolni sindrom. Skupina motenj presnove se kaže kot odpornost na inzulin, kopičenje maščobnega tkiva v predelu trebuha, visoka raven holesterola in maščob v krvi ter visok krvni tlak. Vse skupaj se pogosto pozna prav na jetrih, ki postanejo zamaščena. Njihova zamaščenost lahko povzroči celo vnetje jeter ali, v skrajnih primerih, nastanek karcinoma jetrnih celic.

Lahko naša jetra razmastimo?
Zamaščenim jetrom se lahko v veliki meri izognemo s pravilno prehrano, uravnavanjem telesne teže in gibanjem. Je pa res, da obstajajo še nekateri drugi dejavniki, ki ravno tako povzročajo tovrstno obolenje in nanje nimamo nujno vpliva. Ena je dednost, druga so zdravila, ki se metabolizirajo v jetrih in jih zato slabijo. Ljudje, ki morajo jemati veliko zdravil, bi morali še posebej skrbeti za zdravje svojih jeter. Navsezadnje je ta organ ključen za naše zdravje in dolgoživost. Strokovnjakinja dr. Sandra Cabot v knjigi Zamaščena jetra k sreči razkriva, da se jetra zelo dobro odzivajo na pravilno kuro, s pomočjo katere jih lahko uspešno razmastimo. Pomembno je le, da pravočasno prepoznamo simptome in ukrepamo.

Maščoba na trebuhu je slab znak, a rešitev je blizu
Zamaščena jetra pogosto povezujemo s preveliko telesno težo. Tveganje je še posebej veliko pri ljudeh, ki se jim maščoba nabira v predelu trebuha. V ogroženo skupino sodijo moški z obsegom trebuha več kot 94 cm in ženske z obsegom več kot 80 cm.

Trebušni tip debelosti in zamaščena jetra predstavljajo višje tveganje za razvoj najpogostejših kroničnih bolezni, kot so diabetes, povišan holesterol, povišan krvni tlak ter srčno-žilne bolezni. Velja tudi obratno: če se srečujete s katerokoli izmed naštetih bolezni, obstaja velika verjetnost, da so vaša jetra zamaščena. Skrajni čas torej, da ukrepate in naredite nekaj za svoje zdravje in dobro počutje. Sprememba življenjskega sloga z zdravo in redno prehrano ter več gibanja bo naredila veliko, še dodatno pa si lahko, tako preventivno kot kurativno, pomagate z nadvse učinkovitimi naravnimi izvlečki. Trimesečna kura enkrat na leto s silimarinom iz pegastega badlja, v kombinaciji z drugimi koristnimi učinkovinami, kot so vitamin E, B kompleks, indijsko kosmuljo in golostebelnim sladkim korenom, je prava investicija v vašo prihodnost.

Bi si radi privoščili več za manj denarja? Prijavite se na enovice!