MENU
Košarica Lokalna ponudba Izdelki Vzmetnice

Bolečine v križu

Bolečine v križu so poznane vsem. Praktično vsak človek se v življenju sreča s to težavo. So tako pogoste, da bo vsak četrti povedal, da se je s to težavo srečal pred kratkim. Pogovorno pravimo, da nas boli križ, imamo lumbago, če pa se bolečina širi še v noge, temu pravimo išias. Kako si lahko pomagamo sami?

1. Dolgotrajni počitki, ležanje v postelji, se niso izkazali uspešni. Ob dolgotrajni neaktivnosti so težave pogosto dolgotrajnejše. Zato se svetuje čimprejšnjo vračanje v aktivnosti, seveda ob zelo strogem izogibanju gibov, ki povzročijo bolečino.

2. Strokovnjaki si zaenkrat niso enotnega mnenja o tem, ali bolje pomagajo topli ali hladni obkladki. Lahko da v prvih treh dneh občasna masaža z ledom koristi. Pri dolgotrajnejših težavah pa so vsekakor na mestu topli obkladki, lahko pa uporabimo tudi obliže.

3. Privoščimo si masažo. Pri večini bolečin v križu se pojavi zakrčenost mišic v tem predelu, ki težave še dodatno poslabša. Masaža to zakrčenost pogosto uspešno odpravi in težave se zmanjšajo. Maserji si pri tem lahko pomagajo še z nekaterimi kremami, ki bolečine še dodatno blažijo.

4. Pri hujših bolečinah so običajno potrebna zdravila proti bolečinam. Če so težave hujše in so nastopile nenadno, koristijo analgetiki. V prvi vrsti lahko posežemo po paracetamolu, ki ga vzamemo 1 gram. Paracetamol se lahko kombinira s tramadolom. Moramo pa biti pozorni na negativne učinke na želodec, delovanje ledvic in srca, tako da za dolgotrajno jemanje ta zdravila niso primerna. Ob dolgotrajnih težavah si zato lahko pomagamo tudi z nekaterimi naravnimi izdelki (v obliki krem ali obližev), ki teh stranskih učinkov nimajo.

5. Dolgotrajne težave najbolje preprečujemo z redno in primerno fizično aktivnostjo. Sprva naj nam vaje pokaže fizioterapevt, kasneje se lahko priključimo kateri od organiziranih oblik vadbe.

6. Če nam ni pomagalo nič od naštetega, pa je verjetno ponovno čas, da obiščemo zdravnika.

7. Predvsem pa je pomembno ohraniti pozitiven odnos do težav. Velika študija, opravljena v Veliki Britaniji, je namreč pokazala, da ljudje, ki so prepričani, da bodo njihove težave dolgo časa in močno vplivale na njihovo življenje, to tudi v resnici doživijo.

NODOL Krema je tako postala nepogrešljiva nega za ljudi s kroničnimi bolečinami. Zaradi svojih pozitivnih lastnosti je izjemno priljubljena pri ljudeh, ki ne želijo v svoje telo vnašati sintetičnih zdravila, ki velikokrat prinašajo tudi neželene stranske učinke. NODOL Kremo pa se vse bolj pogosto kombinira tudi z medicinskim pripomočkom nove generacije NODOL Obliži.

NODOL Obliži so enostavna in praktična rešitev predvsem za obolenja in bolečine hrbtenice, saj si jih na prizadeto mesto nalepite in pustite da delujejo celih 24 ur. Ker ne mastijo oblačil in so brez vonja, nas ne ovirajo pri opravljanju dnevnih aktivnosti. Za njimi stoji vrsto let raziskav in klinične študije, ki potrjujejo njihovo učinkovitost, saj se že po 5 dneh uporabe bolečina zmanjša za skoraj 60%. Nad njihovo učinkovitostjo in praktičnostjo so navdušeni tudi številni športniki, ki potrebujejo hitro in ciljno delovanje.

Bi si radi privoščili več za manj denarja? Prijavite se na enovice!