MENU
Košarica Lokalna ponudba Izdelki Vzmetnice

Resnice in zmote o holesterolu

O holesterolu je bilo napisanega že veliko. Na eni strani nas neprestano opozarjajo o nevarnosti holesterola za naše zdravje, hkrati pa lahko beremo tudi, da je za delovanje telesa nepogrešljiv. Kaj je torej res in kaj ni?

Odgovor na vprašanje, ali je holesterol naš sovražnik, je preprost. Da, a le če je v našem telesu v prevelikih količinah. Preveliko količino holesterola v krvi, to je vsaj 5 milimolov v litru krvi, ima v Sloveniji kar dve tretjini odraslih, starih med 35 in 70 let. To je vsekakor skrb vzbujajoče stanje, saj previsokega holesterola dolgo ne občutimo, ko ga, pa je velikokrat že prepozno za učinkovito obrambo pred različnimi boleznimi.

Povišan holesterol imajo samo starejši od 50 let. ZMOTA
Žal ima povišan holesterol vse več mlajših oseb. Je pa res, da se posledice pogosteje začnejo kazati po 50. letu pri moških, pri ženskah pa po 60. letu. Zato vsekakor niso odveč redni pregledi že po 35. letu pri moških in po 45. letu pri ženskah.

Sintetični statini imajo veliko stranskih učinkov. RESNICA
Žal se res številni ljudje ob jemanju sintetičnih statinov srečujejo s kupom neželjenih stranskih učinkov. Najbolj pogoste so bolečine v mišicah, celo mišični krči, utrujenost, glavoboli in motnje spanja. Stranski učinki pa so lahko tudi nevarni, kot depresija, povečana možnost za parkinsonovo bolezen ter pljučne bolezni. Nekatere stranske učinke je možno omiliti s hkratnim jemanje koencima q10 ali še boljše resveratrola. Čistega resveratrola naj bo vsaj 200mg iz korenine japonskega dresnika. Zaradi vseh stranskih učinkov je še toliko bolj pomembno, da holesterol začnemo zniževat preden pride v bolezensko stanje. Pomagamo si lahko z izdelki, ki izkoriščajo sinergijo naravnih učinkovin (hitozan, fermentiran rdeči riž, artičoke, …)

Če holesterol ne presega 5, ni panike. ZMOTA
Stopnja holesterola, ki presega mejo 5 milimolov na liter krvi, je že rizična in pomeni močno povečano tveganje za srčno-žilne bolezni. Za povišan holesterol se šteje že, če je skupni holesterol nad 4, slab oziroma LDL-holesterol pa nad 1,8 milimola na liter krvi.

Maščobe so glavni razlog povišanega holesterola. DELNA RESNICA
Maščobe so res pomemben dejavnik povišanega holesterola, ne pa tudi edini. Med vzroki so lahko tudi kronične bolezni, kot so bolezni ščitnice, ledvic, jeter in tudi sladkorna bolezen, ali pa dedna obremenjenost organizma. Naštetemu pa je potrebno dodati tudi pomanjkanje gibanja, ki je v sodobni sedeči družbi s preobiljem hrane resen problem. Vse maščobe pa vsekakor niso enake. Problematičen je prevelik vnos nasičenih maščob, medtem ko so nenasičene maščobe nujno potrebne za normalno delovanje telesa. Priporočeno je, da 30 % dnevnega energijskega vnosa izhaja iz maščob, od tega pa naj bo čim manjši delež nasičenih.

Za previsok holesterol je kriv sodoben način življenja. ZMOTA
Sodoben način življenja nam prinaša tako pozitivne stvari kot tudi marsikatero skušnjavo.
Vsak posameznik je sam odgovoren, da se izogiba slabostim in hkrati v čim večjem obsegu izkorišča pozitivne plati sodobnega načina življenja:
* poznamo veliko oblik rekreacije, ki niso nujno povezane z visokimi stroški;
* neomejena količina znanja in informacij o zdravem načinu življenja nam je dostopna kar na internetu;
* še vedno se v veliki meri sami odločamo, kako se bomo prehranjevali.
Nenazadnje pa tudi razvoj medicine v sodobni družbi botruje daljši življenjski dobi. Seveda pa se je treba čimbolj izogibati nezdravi prehrani in škodljivim razvadam, kot so cigarete in alkohol.

Vir: 5 minut za zdravje, številka 22, maj 2017

Bi si radi privoščili več za manj denarja? Prijavite se na enovice!