MENU
Košarica Lokalna ponudba Izdelki Vzmetnice

Vodila za pravilno zaščito pred sončnimi žarki

Sonce je vir energije, ki jo bomo na lastni koži intenzivneje občutili zlasti v prihajajočih poletnih mesecih. Pretirano izpostavljanje soncu brez ustrezne zaščite namreč povzroča škodo, ki ni le estetska, kot so gubice in pretirano postarana koža, ampak ima lahko tudi resne posledice za zdravje.

Že nekaj let nas strokovnjaki opozarjajo na škodljivost sončnih žarkov. Ozonski plašč se zmanjšuje za 0,7 odstotka na leto in tako vse več škodljivih ultravijoličnih žarkov prodre do Zemlje. Statistika kaže skrb vzbujajočo sliko, saj se število obolelih za rakom na koži v Sloveniji vsakih deset let podvoji.

Soncu se ne moremo izogniti

Sposobnost naše kože, da se sama brani pred nevarnimi UV-žarki, je zelo omejena in odvisna od posameznika in od količine melanina v koži. Najbolj škodi, če se z bledo in nezaščiteno kožo nastavljamo močnim sončnim žarkom. Preveliki količini sončnih žarkov pa žal nismo izpostavljeni le ob sončenju, temveč tudi ob vsakodnevnih aktivnostih na prostem, pri sprehodih po mestu, kolesarjenju, v gorah in delu na vrtu. A kljub vsemu je izpostavljanje soncu tudi zdravo in celo priporočljivo, pozitivni vplivi UV-žarkov so namreč medicinsko dokazani. Vitamin D, ki je pomemben za rast kosti, učinkuje proti osteoporozi, stimulira imunski sistem, zvišuje telesno zmogljivost, lajša depresijo ter ugodno deluje na srce in krvni obtok, se tvori v telesu samo pod vplivom sončnih žarkov. Sonce nas dela tudi srečnejše, a to še ne pomeni, da se mu lahko kar brezskrbno prepustimo.

Zaščita od znotraj

Na začetku poletja je koža še posebno občutljiva za sonce, ker je brez zaščitnega pigmenta melanina. Ta se nabira v površinskih slojih in deluje kot obrambni mehanizem, ki kožo obvaruje pred rdečico. Za pospešeno nastajanje melanina lahko veliko storimo sami, in sicer s pravilno prehrano, ki vsebuje veliko antioksidantov. Vse več raziskav obstaja o zaščitnem delovanju nekaterih hranil, ki vsebujejo naravni betakaroten, predvsem pri preprečevanju oksidativne poškodbe kože in nastanku kožnega raka. A dejstvo je, da bi morali teh živil zaužiti ogromne količine, zato je bolje jemati prečiščene koncentrirane pripravke, kot so dodatki k vsakodnevni prehrani.

Lastnosti dobre zaščitne kreme

Večino tistega, kar nanesemo na kožo, preide v krvni obtok in notranje organe, zato je zelo pomembno, kakšno zaščitno kremo izberemo. Dermatologi priporočajo uporabo krem z mineralnimi filtri (titanov dioksid), ker ti ne prehajajo skozi kožo v telo in so najbolj varni. Svetujejo uporabo faktorja 50+, saj zaščitne kreme večinoma nanašamo v pretankem sloju, kar v osnovi zmanjšuje zaščitni faktor.

Naravna (po)moč

Naravne sestavine, kot so arganovo in oljčno olje ter karitejevo maslo, imajo dragocen hranilni in zaščitni vpliv na kožo. Obenem ti izvlečki zagotavljajo lepšo, varnejšo in dolgotrajnejšo zagorelost. Če ima krema dodan še vitamin E, je koža zaščitena tudi pred oksidacijo in luščenjem ter preprečuje njeno prezgodnje staranje. Posebna prednost kakovostnih sončnih krem je izvleček aloe vere, ki kožo izdatno navlaži, nahrani, pomirja in celo obnavlja.

Drugi koristni napotki

Z antioksidanti bogata hrana in uporaba zaščitnih krem pripomoreta k boljšemu zdravju in učinkovitejši zaščiti kože pred UV-žarki, vendar ne smemo zanemariti še drugih zaščitnih ukrepov. Soncu se moramo izogibati med 11. in 16. uro, poleg tega je treba kožo zaščititi z oblačili in pokrivali ter oči s sončnimi očali.

VIR: 5 minut za zdravje, številka 27, maj 2018

Bi si radi privoščili več za manj denarja? Prijavite se na enovice!