MENU
Košarica Lokalna ponudba Izdelki Vzmetnice

5 znakov preobremenjenih jeter

Za bolezni jeter je značilno, da se pokažejo zelo pozno, ko so že močno napredovala. Jetra so namreč organ brez živcev, ki bi prevajali bolečino, zato težav z njimi ne občutimo. Treba je torej biti pozoren na znake, s katerimi nas telo opozarja, da so jetra preobremenjena.

Najpogosteje so to:

1. Srbeča koža
Srbenje se pojavlja po celotnem telesu. Koža je lahko videti povsem normalno.

2. Otekanje nog in gležnjev
Kadar jetra ne morejo opravljati svoje naloge, se lahko voda zadržuje v nogah, kar povzroča otekanje, potrjujejo na kliniki Mayo.

3. Rumenkaste oči ali koža
Pri razgradnji starih krvnih celic jetra proizvajajo bilirubin – spojino rumene barve. Medtem ko zdrava jetra nimajo težav pri odstranjevanju bilirubina iz telesa, ga obremenjena težko razgradijo, zaradi česar se začne nalagati v koži in očeh. Koža tako lahko postane rumena, prav tako oči in to prepoznamo kot zlatenico. Tudi temen urin in svetlo blato je lahko znak zlatenice.

4. Bolečine v sklepih
V sklepih se pojavijo bolečine, podobne artritisu, te so lahko simptom bolezni jeter.

5. Blagi ali brez simptomov
Klinike univerze v Iowi opozarjajo, da tudi do polovica ljudi z že razvito boleznijo jeter ne kaže nobenih znakov obolenja. Največkrat se pojavijo blagi simptomi, kot so utrujenost in pomanjkanje energije.

Strokovnjaki zato preventivno priporočajo 3 mesečno razstrupljevalno kuro in sicer enkrat na leto. Tako učinkovito očistimo obremenjena jetra, posledično pa se izboljša naše počutje, dvigne raven energije, skopni kakšen odvečni kilogram in, če se razstrupljanja lotimo pravilno, zniža holesterol.

Bi si radi privoščili več za manj denarja? Prijavite se na enovice!