MENU
Košarica Lokalna ponudba Izdelki Vzmetnice

Antioksidanti in njihov pomen za človeka

Antioksidanti so zaščita, ki jo je ‘izumila’ narava in so v osnovi snovi, ki nevtralizirajo proste radikale.

To so na primer vitamini C, E, V8, Q10, beta-karotin in selen, najdemo jih v sadju in zelenjavi, ki jih uživamo, vendar v količinah, ki ne zadostujejo. Če bi na primer želeli zadostiti dnevnim potrebam po vitaminu C, bi morali pojesti 2-3 kg pomaranč. Praktično to pomeni, da sodobni človek s hrano ne dobi zahtevanega dnevnega odmerka antioksidantov, s čimer nehote prispeva k oksidativnemu stresu in pospešenemu staranju lastnega telesa.

Znano je, da prosti radikali poškodujejo celično strukturo celice in membrano celičnih organelov in v najslabšem primeru pride do poškodbe genetskega materiala oz. DNK. Spremembe v genih lahko vodijo do mutacij, ki ustvarjajo rakave celice. Antioksidanti so snovi, ki bistveno upočasnijo ali preprečijo oksidacijo, in katerih naloga je, da se z oddajanjem svojih elektronov borijo proti prostim radikalom. Raziskovalci so za določitev vrednosti potrebne za zaščito pred prostimi radikali razvili znanstveno metodo za merjenje količine antioksidantov – ORAC (oxygen radical absorbance capacity). Ocenjuje se, da je v telesu s povprečno duševno in telesno dejavnostjo vsakodnevno toliko prostih radikalov, da bi za njihovo nevtralizacijo morali vnesti v telo količino antioksidantov, ki ustreza zmogljivosti 3.000 – 5.000 ORAC enot.

Eden od najmočnejših naravnih antioksidantov po ORAC merilu je dihidrokvercetin (taksifolin). Dihidrokvercetin (taksifolin) je flavonoid, ki ga pridobivajo iz lesa oz. lubja sibirskega macesna. En gram taksifolina vsebuje tudi od 32.000 do 64.000 enot ORAC, daleč pod njim so vitamin C, vitamin E in drugimi antioksidanti.

Za predstavo: ena 100 mg kapsula z vsebnostjo 98% čistega taksifolina, vsebuje do 6.400 ORAC enot oz. optimalni dnevni odmerek.

Spojina (1mg)

ORAChydro

Dihidrokvercetin 98% čistost

64,2

Dihidrokvercetin 95% čistost

32,7

Dihidrokvercetin 94% čistost

21,9

Dihidrokvercetin 92–93% čistost

19,9

Luteolin

12,1

Kvercetin

10,9

Vitamin C

2,1

Vitamin E

1,3

Poznano je, da z uživanjem zdrave in uravnotežene prehrane telesu zagotovimo večino potrebnih antioksidantov. Med živila z največjo vsebnostjo antioksidantov štejemo rakitovec, divje borovnice, rdeč fižol, brusnice, artičoke, češnje, čebulo … Poznano je, da ta živila zaradi izrednih antioksidativnih učinkov ščitijo celice, izboljšuje imunski odziv, čistijo telo od zunanjih toksičnih vplivov in spodbujajo regeneracijo poškodovanih tkiv, upočasnjujejo proces staranja in so izjemno učinkovito anti-aging sredstvo. Ravno tako ščitijo jetra pred vplivom virusov in različnih strupenih snovi, vključno z alkoholom in drogami, pozitivno vplivajo na srčno-žilni sistem, dihala, delovanje prebavnega trakta, delujejo kapilarno zaščitno in pospešujejo mikrocirkulacijo.

Bi si radi privoščili več za manj denarja? Prijavite se na enovice!