MENU
Košarica Lokalna ponudba Izdelki Vzmetnice

Kaj moramo vedeti o zgagi in refluksu?

Zgaga in refluks naj bi v razvitem svetu pestila kar 20 do 30 odstotkov ljudi, vsak odrasel pa vsaj enkrat na leto občuti nehoteno vračanje želodčne vsebine v grlo ali usta.

Zdravniki in terapevti, ki obravnavajo človeško telo celostno, pravijo, da so prebavila kot »drugi možgani«. Odzivajo se na stres, v večini primerov s pekočim občutkom v želodcu ali bolečino v predelu prsnice. To je tudi glavni razlog, da sodijo želodčne težave med tri najpogostejše vzroke za obisk lekarne ali specializirane trgovine. Stres in nepravilno prehranjevanje, predvsem prekomerno uživanje kave ter mastna in pekoča hrana, lahko ustvarita motnjo v delovanju želodca. Namesto, da bi prebavljanje potekalo v smeri peristaltike, sproži zgago in z njo povezano refluksno delovanje pretakanje želodčne kisline in želodčne vsebine v nasprotni smeri, navzgor proti požiralniku. Nepravilno delovanje mišice zapiralke med želodcem in požiralnikom omogoča večje prehajanje želodčne vsebine v napačno smer in vodi do težav na sluznicah.

Ljudje največkrat posežejo po sintetičnih zdravilih, vendar lahko samozdravljenje s t. i. antacidi in zaviralci receptorjev H2 traja največ dva tedna, saj daljše jemanje privede do dodatnih nepravilnosti v delovanju. Želodčna kislina ima namreč s svojimi encimi, med drugim, fiziološko funkcijo razgradnje beljakovin, nujno za prebavljanje hrane. Predolgo jemanje sintetičnih zdravil, ki zavirajo izločanje želodčne kisline, pa razgrajevanje beljakovin onemogoča in hrana v prebavilih obleži. To občutimo kot utrujenost in napihnjenost in začaran krog izmenjajočih se prebavnih težav je vzpostavljen.

Pred odločitvijo za zdravljenje je pomembno, da posameznik prepozna, za kakšno težavo pravzaprav gre. Večina ljudi meni, da gre za prekomerno izločanje želodčne kisline, vendar je to prej izjema kot pravilo. Ponavadi gre za njen povratni tok. Refluksna bolezen se kaže v nadraženi sluznici požiralnika, pekočem jeziku, v nekaterih primerih pride celo do razjede v ustih in ustnih kotičkih, in lahko vodi v erozivne spremembe na sluznici in v kronične težave, kot sta moteče pokašljevanje in vneto žrelo. Sluznico želodca in požiralnika je pri refluksu možno zaščititi na naraven način. S tem pripomoremo k njenemu normalnemu delovanju in pomanjkljivo »gašenje požara« s sintetičnimi zdravili ne bo več potrebno.

Vir: 5 minut za zdravje, letnik 5, številka 22

Bi si radi privoščili več za manj denarja? Prijavite se na enovice!