MENU
Košarica Lokalna ponudba Izdelki Vzmetnice

Sladkor v krvi – pozor preden bo prepozno

Po podatkih raziskave CINDI ima v Sloveniji več kot 20% odraslih motnje v presnovi krvnega sladkorja. Od tega jih 108.600 že prejema zdravila ali inzulin saj imajo diabetes, vsi ostali pa bodo brez korenitih življenjskih sprememb kmalu na isti poti.

O diabetesu oz. sladkorni bolezni govorim takrat, ko je vrednost krvnega sladkorja na tešče 7,0mmol/l ali višja. Pred tem stanju, ko je krvni sladkor od 6,1 mmol/l do 6,9mmol/l, pravimo stanje preddiabetesa in tu mora biti vsak posameznik najbolj pazljiv, da ne preide v bolezensko stanje. Končni učinek bolezni so lahko trajne okvare, nepravilnosti v delovanju ali celo odpoved številnih telesnih organov.

Zato ukrepajte preden pride vrednost krvnega sladkorja do 7,0 mmol/l. Posebno pozornost je potrebno nameniti prehrani. Zelo priporočljivo je uživati veliko vlaknin, polnozrnat, ržen ali ajdov kruh, polnozrnate testenine, nesladkane pijače (čaj, voda, mineralna voda), nemastna skupa, posneto mleko, ajdova in prosena kaša, sveža ali zamrznjena zelenjava, surovo, neolupljeno sadnje, predvsem jagodičevje. Izogibati pa se moramo hrani z veliko maščobami in sladkorji, kot so ocvrte jedi, hrenovke, salame, industrijsko predelane jedi, čips, pomfri, maslo, margarina, mastno meso, majoneza, sladkane brezalkoholne pijače, torte, sladoled, čokolada. Poleg zdrave prehrane pa si lahko pomagamo tudi s prehranskimi dodatki za uravnavanje sladkorja, ki vsebujejo naravne učinkovine kot so banaba, cimet, sabljasti triplat in ginseng, ki v kombinaciji pripomorejo k uravnavanju sladkorja ter normalnem metabolizmu glukoze in ogljikovih hidratov.

Bi si radi privoščili več za manj denarja? Prijavite se na enovice!