MENU
Košarica Lokalna ponudba Izdelki Vzmetnice

Resveratrol molekula prihodnosti ali marketinški trik

Resveratrol, čudežni antioksidant, ki zavira staranje, zdravi raka in ima ogromno drugih pozitivnih lastnosti! KAJ JE RES in KAJ NI RES so razpravljali gostje na okrogli mizi.

Poglejmo samo nekaj najbolj zanimivih ugotovitev in podanih dejstev, prof.dr. Urbana Brena, ki prihaja s Fakultete za Kemijo in kemijsko tehnologijo in je eden najbolj perspektivnih mladih raziskovalcev v naši regiji in prof.dr. Sama Krefta, ki velja za enega največjih poznavalcev fitoterapije v Sloveniji s Fakultete za farmacijo.

  • Vprašanje: Zakaj je molekula resveratrola tako zelo zanimiva za raziskovanje? Njeno odkritje nekateri primerjajo celo z odkritjem penicilina.

Odgovor prof.dr. Urbana Brena: "Molekula resveratrola spada med naravne polifenole. Na molekulo so nutricisionisti postali pozorni, ko so tekom prejšnjega stoletja ugotavljali, zakaj mediteranski narodi, kljub uživanju precej mastne hrane, manj kot ostali narodi zbolevajo za srčno žilnimi obolenji. Vzrok so odkrili v molekuli resveratrola, zato so jo začeli raziskovati bolj podrobno in to je privedlo do novih zanimivih dejstev. Zaščita srčno žilnega sistema ni edina pozitivna lastnost."

  • Vprašanje: Tudi v knjigi Sodobna fitoterapija je resveratrol označen kar za čudežni antioksidant. Kaj je tako zelo čudežnega?

Odgovor prof.dr. Sama Krefta: "Čudežno seveda ni znanstvena oznaka, je povzeto kako jo ljudje jemljejo. Resveratrol sicer res uvrščamo med antioksidante, a s tem ne opišemo celote, njenih vseh pozitivnih učinkov. Zato bi bilo bolje, da molekule ne bi »predalčkali« saj ji s tem delamo krivico. Je namreč edinstvena in izjemno zanimiva molekula."

  • Vprašanje: Tudi na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo ste raziskovali več različnih naravnih polifenolov, resveratrol se je izkazal za enega najobetavnejših. Kakšno je vaše mnenje?

Odgovor prof.dr. Urbana Brena: "Na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo smo primerjali antioksidativne in antikarcinogene učinke resveratrola v naravnih sadnih virih v primerjavi s prehranskim dopolnilom Resveratrol Forte. Tu je bilo ključno nekaj faktorjev: sama vsebnost čistega resveratrola, ki je na našem tržišču najvišja v Resveratrol Forte. Drug faktor je bil, da v Resveratrol Forte ni samo čisti resveratrola ampak tudi drugi polifenol, kar zagotavlja boljše, sinergistične učinke. Na koncu pa je bil pomembne faktor, da je Resveratrol Forte najbolj prodajan resveratrol v Sloveniji.
Rezultati so bili zanimivi, za enak antioksidativni učinek kot ga ima ena tableta Resveratrol Forte pojesti več kot kilogram najboljših sadnih virov (goji jagode, borovnice). Prav tako je raziskava pokazala na izjemen potencial resveratrola pri rakastih bolnikih in predvsem pri preprečevanju rakastih obolenj. Tu so sicer potrebne še nadaljne raziskave, ki ne bodo šle toliko v smer zdravljenja raka z resveratrolom, ampak v preprečevanje."

  • Vprašanje: kakšni so še drugi do sedaj raziskani zdravstveni učinki resveratrola?

Odgovor prof.dr. Urbana Brena: "Resveratrol ima ogromno zdravstvenih učinkov. Veliko smo govorili o antioksidativnem delovanju, pomembno je proti vnetno delovanje. Varuje srčno žilne sisteme, inhibira nastanek krvnih strdkov, kar prepreči srčno ali možgansko kap. Resveratrol ima tudi vlogo pri metabolizmu maščob in nas tako varuje pred debelostjo."

  • Vprašanje: Resveratrol bi lahko bil tudi eden glavnih podpornikov pri vseh sladkornih bolnikih, tistih, ki že prijemajo zdravila ali so na inzulinskih inekcijah. Kako lahko resveratrol pomaga tu?

Odgovor prof.dr. Sama Krefta: "Mehanizmov je več, del njih preprečuje sladkorno bolezen oziroma metabolni sindrom , drug sklop mehanizmov pa je, ko sladkorna bolezen že nastopi. V teh primerih telo zahteva večje količine inzulina, resveratrol pa poveča dovzetnost telesa na inzulin, telo tako bolje izrabi že manjše količine inzulina."

  • Vprašanje: Kaj pa je s tako imenovanim gralom večne mladosti, bi lahko z uživanjem resveratrola res živeli dlje, oziroma se počasneje starali?

Odgovor prof.dr. Sama Krefta: "Raziskave so obetavne, a je še malo prezgodaj za dokončne zaključke. Seveda pa bomo z vsem kar smo povedali sigurno živeli dlje, če bomo preprečili vse omenjene bolezni. Direktno pa resveratrol vpliva na delovanje telemore (konce kromosomov), ki jih resveratrol podaljša in s podobnim efektom kot je pri stradanju, zaradi delovanja na sirtuinski receptor, ki se aktivira. Stradanje oziroma kalorična restrikcija dokazano podaljšuje življenje. Vsi sogovorniki so bili pri priporočenem dnevnem vnosu resveratrola enotni. V večini raziskav se je kot najbolj primernega izkazal vnos 200mg čistega resveratrola na dan. Pri tem pa je potrebno biti pazljiv in prebrati nalepke na izdelkih. Nekatera prehranska dopolnila vsebujejo resveratrol zgolj za vzorec. Najbolj kakovosten pa je tisti in korenine japonskega dresnika."

Besedilo pripravila: Nena Kraševec Mišić

Bi si radi privoščili več za manj denarja? Prijavite se na enovice!