MENU
Košarica Lokalna ponudba Izdelki Vzmetnice

Kaj moramo vedeti o zamašenem nosu

Zamašen nos ali prekomeren izcedek sta zelo nadležni težavi. Če jih ne odpravimo pravočasno lahko povzročita resna obolenja, saj je s tem onemogočena naša prva obramba pred mikrobi. Težave lahko rešujemo z različnimi pripomočki, pri čemer je pomembno, da znamo izbrati prave.

Besedilo: prof. Marija Sollner Dolenc, Fakulteta za farmacijo

Pri lažjih oblikah težav si najenostavneje pomagamo kar z inhalacijami eteričnih olj, zlasti bora, evkatipta in mete. Nos si lahko spiramo tudi s fiziološko raztopino- 0,9 % raztopino natrijevega klorida (kuhijske soli), ali pa isto raztopino uporabljamo tudi v obliki kapljic. Gosti izloček v nosu se tako razredči in ga lažje odstranimo. V primeru suhe sluznice pa jo raztopina ustrezno navlaži. Pomembno je, da je raztopina ustrezno pripravljena in mikrobiološko neoporečna. Prednost omenjenih pripravkov je v tem, da ne povzročajo izsušitve sluznice ali nahoda, zato jih lahko uporabljamo daljši čas.

Težave z nosom lahko rešujemo tudi s pršili za nos, ki vsebujejo sintezno pridobljene učinkovine. Pri izbiri tovrstnih izdelkov je potrebna posebna previdnost, saj vsebujejo učinkovine, ki jih uvrščamo v skupino dekongestivov. V navodilih za uporabo tovrstnih zdravil je zapisano, da zdravila v navedenih odmerkih ne smete uporabljati dlje kot 3-5 dni. Ne smejo se uporabljati kronično za zdravljenje alergijskega ali nealergijskega rinitisa. Če po dolgotrajni uporabi dekongestivov le-te nenadoma ukinemo ali če jih čezmerno uporabljamo, lahko pride do kronične zamašenosti nosu, oteklosti in razdraženosti nosne sluznice. Povzročajo navajenost, pospešen srčni utrip, poslabšajo stanja bolezni (povišan krvni tlak), pogost pojav pa so tudi anksioznost in nemir. Poleg naštetih učinkov pa je odzivnost na zdravilo zelo hitro znatno zmanjšana, še posebej ob večkratnih odmerkih uporabljenih v zelo kratkem času.

Zaradi mnogih težav, ki jih povzročajo tovrstna zdravila, se za lajšanje težav z nosno votlino priporoča prišila, ki so kombinacija fizioloških raztopin, eteričnih olj in rastlinskih izvlečkov. Takšna sestava pomirja sluznico, zmanjšuje oteklino oz izločanje tekočine, deluje protimikrobno ter aktivira imunski sistem. Vpliva tudi na vzrok infekcije (npr. protimikrobno in imunoaktivno delovanje propolisa), odklanja posledice že prisotnega vnetja (npr. adstringentno delovanje mire) ter redči nastali izloček, ki omogoči njegovo hitrejše odstranjevanje. Tako pršilo nosno votlino povrne v optimalno stanje.

Vir: 5 minut za zdravje, št. 25, letnik 6

Učinkovito nad zamašen nosUčinkovito nad zamašen nos

Bi si radi privoščili več za manj denarja? Prijavite se na enovice!