MENU
Košarica Lokalna ponudba Izdelki Vzmetnice

Zmote in resnice o razstrupljanju jeter

Skrb za razstrupljanje sodi v zdrav način življenja in je ena naših najpomembnejših naložb. Žal pa veliko ljudi sploh ne ve, kako se razstrupljanja jeter sploh lotimo. Če zraven naletijo še na katero izmed najpogostejših zmot na tem področju, nastane res velika zmeda. Da do slednje vendarle ne bi prišlo, vam razkrivamo zmote in resnice o razstrupljanju jeter.

Drži ali ne drži?

Glavni razstrupljevalni organ v telesu so jetra.

Drži. Jetra so naš glavni razstrupljevalni organ in poleg opravljajo preko 500 drugih življenjsko pomembnih funkcij. Tako med drugimi uravnavajo kemično sestavo krvi, iz nje odstranjujejo strupene kemične snovi in jih razgradijo, vsrkavajo glukozo in jo shranjujejo v obliki glikogena, v kri sproščajo glukozo, ko se v njej zmanjša in so torej kot baterija telesa. Aktivno sodelujejo tudi pri prebavi, saj proizvajajo in izločajo žolč, ki je potreben za prebavo hrane.

Jetra ne bolijo.

Drži. Še ena posebnost jeter je, da so organ brez živcev, ki bi prevajali bolečino in tako sami običajno sploh ne zaznamo bolezni jeter, dokler ni ta že zelo napredovala. Zato je še toliko pomembnejša preventiva. Sicer pa se simptomi preobremenjenih jeter naprej opazijo kot pomanjkanje energije in utrujenost, slaba, počasna prebava,
zvišane ravni holesterola v krvi, previsoka telesna teža in predvsem maščobe okrog trebuha.

Zamaščena jetra so med najbolj zaskrbljujočimi zdravstvenimi problemi sodobnega časa.

Drži. V preteklosti smo bolezni jeter vedno pripisovali alkoholikom, danes pa je glavni vzrok za zamaščenost jeter preobilno prehranjevanje, uživanje preveč maščob in debelost. T.i. nealkoholna zamaščenost jeter ima v razvitem svetu že značilnosti epidemije, zato je skrb za ta naš edinstven organ v tem času še pomembnejša.

Jetra se zamastijo samo zaradi mastne hrane.

Ne drži. Jetra najbolj zamastijo procesirana hrana, salame, klobase, ocvrta hrana in ostale transmaščobe, preobilica sladkorja ter sladke pijače in alkohol, pa seveda tudi dolgotrajno uživanje sintetičnih zdravil, mednje prištevamo tudi kontracepcijske tabletke.

Razstrupljevalno kuro lahko opravim v 14 dneh ali enem mesecu.

Ne drži. Ni mogoče pričakovati, da se bodo jetra obnovila v nekaj dneh ali tednih, če smo jih pred obremenjevali več mesecev, let. Jetra za razmastitev in obnovo dokazano potrebujejo tri mesece.

Razstrupljanje vključuje samo prehrano.

Ne drži. Je res, da je prehrana pri razstrupljanju zelo pomembna, vendar je v obdobju razstrupljanja kot tudi sicer treba poskrbeti za gibanje. Tudi razstrupljevalna kura bo učinkovitejša, če vsak dan namenimo vsaj 30 minut neki obliki vadbe.

Za razstrupljanje jeter je dovolj, če uživam pegasti badelj.

Ne drži. Jetra so organ, ki za opravljanje svojih funkcij potrebuje več različnih hranil. Za učinkovito razstrupljanje je priporočljivo, da si pomagamo s prehranskimi dodatki, ki poleg učinkovine silimarin iz pegastega badlja vsebujejo še vitamine B kompleksa, vitamin E in zdravilne učinkovine, ki pripomorejo k obnovi in zaščiti jeter. Takšna sta indijska kosmulja in golostebelni sladki koren.

Razstrupljamo se samo spomladi.

Ne drži. Za razstrupljanje se lahko odločimo kadarkoli, saj visoke ravni holesterola, utrujenost in slaba prebava, ki so posledica preobremenjenih jeter, vsekakor niso sezonske težave.

Dovolj je, če opravim kuro enkrat v življenju.

Ne drži. Strokovnjaki priporočajo, da razstrupljevalno kuro opravimo enkrat na leto in tako tudi bistveno zmanjšamo možnost razvoja različnih bolezni sodobnega časa.

Z razstupljanjem jeter bom shujšala.

Delno drži. Eden izmed znakov zamaščenosti jeter je prekomerna telesna teža, predvsem debelost okrog trebuha. Razstrupljena jetra bodo delovala s polno močjo in tudi maščobe spet presnavljala in ne shranjevala v celice. To se zagotovo pozna na znižanju telesne teže, najprej okrog trebuha.

Kako se lotiti razstrupljanja jeter?Kako se lotiti razstrupljanja jeter?

Bi si radi privoščili več za manj denarja? Prijavite se na enovice!